Suatu hari diantara yang lain

Judul yang aku tulis 2 jam sebelum ujian 2 hari yang lalu, ternyata cukup untuk mewakili tulisanku kali ini. Quote yang cocok untuk mengawali tulisanku yang mulai mengalir lagi mungkin :

Life moves pretty fast. If you don’t stop and look around once in a while, you could miss it. – Ferris Bueller

I started this day with a panic feeling and a quick look at my clock “what time is it now?”, “what should I learn today?”, ” do I have exam today?”. I woke up and realized I already planned today not to be planned.

Hari ini waktu yang pas to stop and look around once in a while. Iya, setelah pekan – pekan semester ini diisi dengan ngumpulin tugas tiap hari, dan pekan terakhir dengan 3 ujian + showtime project. I feel like I can finally breathe again. fyuh.

And yeah, my life seems pretty fine. A pretty fine day with me not actually learn for my exams. Which actually feel weirdly nice. I’m not used to this. I’m not even used to spending my time writing on this blog about how things went on. It feels weirdly nice to have a cup of coffee, not to keep me awake, but to accompany me reading a novel. even a novel in my hands feels weirdly nice too. A pretty fine weirdly nice day.

Well, this weirdly nice life, thanks for having me. I will look up to another joyful ride. Tapi sekarang biarkan aku di satu hari ini. Suatu hari diantara hari yang lain.

Hope you all have your pretty fine weirdly nice day too!

Advertisements

Baik-baik saja

Memang berjuang tak sebercanda itu,
Tapi ijinkan aku meringankan ayun langkahku.
Mennjalani hidup tak selucu itu,
Tapi di antara isak tangis, aku tertawa.
Apa kabar senyumanmu?
Semoga selalu hadir dalam hari-harimu.

Wardrobe: Have what you need

In a modern living with everything available on demand, what we have to do is to sort out what we need, to make sure we don’t own everything we don’t need.

A story came from this full wardrobe of mine, approx. 2 years ago, when i totally excited discovering my fashion taste in Berlin after arriving. It’s like I want to have every color existed. What’s tickle my mind first was, when I woke up and realize, every time I want to go out i keep staring trying to choose from all clothes I have. I came to waste my time on this everyday routines. Oh! And just how many were unfortunate having no clean clothes for their day to start, I’m here ‘wasting’.

Then I started my adventure on this journey.

I found an interesting video from tedtalks: 10 item Wardrobe, her meeting with madame chic from the chic family with a small wardrobe and looked fabulous. The basic idea is to filled our wardrobe with our styles and wear it often over again. She call it the ten-item-wardrobe. But don’t worry, you wont have only 10 items of your clothes.

I really like the idea and went to try it myself. After disposing 50-70% of my clothes, I still can’t believe to still maintain the habit until 2 years. The feeling to get up and easily get ready, and not tempted by the discount banner. Make me feel grateful for what I already have.

Maybe some people will think its such a waste to put so much thoughts for just dressing up. But this is our daily life, and effect our routines. Dressing up couldn’t get easier.

And then I found this post that explain the steps to do it.
So, the first thing to do is to take all your clothes out, ans ask yourself these five question for every piece of your clothes:

  1. Does this fit me?
  2. Is this age-appropriate?
  3. Is this my true style?
  4. Do I love this?
  5. Do I wear this?

With the clothes you have left, build some outfits with basics and so on. I also have some best clothes for special occasion. For those living in 4 season country, store pieces you don’t need for the current season.

For the other clothes, my best advice is to donate to people that need it more, or maybe friends that will be more grateful to have your piece. It will be a good thing both for you and surroundings!

Last but not least, hope you’ll be more grateful for what you have, and be less tempted by the discount!

tep

seperti kata naruto, ngga ada jalan pintas menuju kesuksesan. semakin lama semuanya tau, kerja keras itu sebenarnya kerja yang keras. tapi berusaha nggak segampang tau. dan hidup nggak sebercanda itu. menengok ke segala arah pun mereka sedang berlari mengejar yang harus dikejar, tapi berlari tidak selambat itu. melompat tidak sependek itu. Shofa yang terdiam pun menunduk tersadar kakinya tegak tak bergeser.

tep

kakiku kembali melangkah,

Rindu Dingin, Rindu Hangat

 

img_0344

Memang sesuatu yang selalu menarik, cuaca untuk dibicarakan di negri 4 musim seperti Jerman. Sesuatu yang baru kutemui di tengah kisah hidupku. begitu juga nenekku yang siang tadi bertanya “gimana shofa disana suhunya berapa sekarang? dingin nggak?” Dalam diam sejenak aku terhenyak, lambat laun aku sering melewatkan kebiasaan nge-cek suhu sebelum berangkat. Kenapa?

Untuk orang yang bosenan seperti Shofa ini cuaca 4 musim sangat menarik, sering berganti dan ngga terduga, jadi surprise tiap keluar rumah. Sekarang kunikmati berjalan keluar, kalau dingin aku kedinginan, kadang mendadak ceria kalau sinar matahari lumayan hangat. Walaupun winter menyembunyikan matahari, tapi aku masih ingat senangku ketika salju itu turun deras. Dan yang terlama tidak dijumpai… panas terik yang bikin orang heran kenapa kita pake kerudung.

Mungkin kita bisa mengintip cara menerima takdir dari musim. Dingin yang cocok dengan kopi hangat, dan panas yang membuat eskrim cepat mencair. Semua penuh nikmatnya sendiri tanpa kita harus mengeluh.

Begitu juga hidupmu kawanku, janganlah kita keluhkan nikmat yang tak terhitung 🙂

cerita sebelum sebuah karya

Seperti biasanya sore kesukaanku. Sore ini, sore itu, sore yang lalu. Sore di kursi sender, dengan meja cukup untuk laptopku duduk lama. Rutinitas yang kucari diantara penat dan bising kehidupan. Kucoba anganku meninggi hingga keawan, menelusuri hutan asing. Kadang juga mencari sesuatu yang kecil, yang kadang terlewat dari keseharian.

Kali ini ada sebuah cerita. Jauh sebelum mereka datang ke kota. Sebelum salju bertebaran memutihi wajah frankfurt yang terkadang suram. Aku berangkat ke wiesbaden. Diantara dinginnya angin, setelah menikmati suasana kota dan weihnachtsmarktnya, kita hinggap di cafe.

Kembali kucari kata kata sambil setengah melamun, setengah menerka orang di seberang meja, tentang yang mereka bicarakan, tentang senyum dan tawa mereka. Bagiku disanalah hidup menjadi nyata. Di keheninganku mengamati juga bagiku hidup yang menjadi nyata. Sambil mencari bahasa, mencoba merangkai kata dengan segala kemungkinan bentuknya.